0

درس دوم از فصل هفت مهارت راهنمای عمومی گردشگری

دوشنبه, 22 خرداد,1396
درس دوم از فصل هفت مهارت راهنمای عمومی گردشگری
 

در این درس با دوره های مختلف معماری ایران آشنا میشیم.

سبک خراسانی:

بعد از اسلام ساخت بناهای مذهبی مخصوصاً مساجد شروع شد. چون اولین مساجد در خراسان ساخته شد، این سبک به سبک خراسانی معروف شد. این سبک در قرون اول تا چهارم هجری رایج بوده و تحت تاثیر پلان و نقشه مساجد عربی با ساختمان ایرانی پارتی و فضای ساده و بدون تزئینات ساخته میشده.

سبک رازی:

نغییرات روشهای معماری روندی تدریجی داره. آغاز تغییرات در سبک خراسانی از زمان آل زیار و سامانیان شروع شده و اوجش در دوره سلجوقیان بوده. اولین بناهای این سبک در شهر ری ساخته شده که اون زمان اسمش راز بوده به همین دلیل به رازی معروف شده.

این اصلیترین و متنوعترین سبک معماری ایرانیه. از مهمترین تغییرات این سبک حذف فضای شبستان و ستونهای اون و احداث گنبد چهار ایوانی بوده.

ویژگیهای این سبک عبارتند از: پلان مستطیل شکل، فضای ایوانی، مصالح اولیه آجر، ساخت ایوان مربع شکل، استفاده از تاقهای جناقی، ساخت گنبد بر پشت ایوان جنوبی، ساخت یک جفت مناره در ایوان جنوبی، استفاده از تزئیناتی مثل گچبری، آجرکاری، گره سازی و کاشی خشتی.

مسجد جامع اصفهان، گنبد قابوس گرگان، پل شهرستان در اصفهان و حرم حضرت عبدالعظیم در شهر ری از نمونه های این سبک هستند.

سبک آذری:

با ورود مغولان ایلخانی این سبک معماری شروع شد و تا زمان صفویه ادامه داشت. چون اولین بناها در تبریز ساخته شده، به سبک آذری معروفه. دوره حکومت غازان خان ابتدای شروع این سبک بوده.

جهت اخذ دیپلم رسمی می توانید از مهارت های این رشته استفاده کنید.

این سبک به دو شیوه قابل تفکیکه:

1/ سبک آذری مربوط به دوره ایلخانی در تبریز که بناهای بزرگ داشته و به تناسب عمودی بنا توجه شده، ایوان مستطیل با تزئیناتی مثل گچبری و کاشیکاری زرین فام و کاشی نقش برجسته در اون به کار میرفته.

2/ سبک آذری مربوط به دوره تیموری در سمرقند که  این ویژگیها رو داشته: ساخت گلوگاه بین گنبد و گنبدخانه، سطوح ناصاف در تمام بنا، استفاده از کاشی معرق.

دوره تیموری اوج معماری سبک آذری بوده و در این دوره رصدخانه مراغه، ارگ علیشاه تبریز، تکیه امیرچخماق یزد، گنبد سلطانیه در نزدیکی زنجان و حرم امام رضا نمونه هایی از این سبک هستند.

سبک اصفهانی:

به شیوه معماری دوره صفویه سبک اصفهانی میگن. این ترئینیترین سبک معماری ایرانیه.

دوره حکومت شاه عباس دوران طلایی سبک اصفهانی بوده.

این سبک دارای پلان مستطیل یل چند ضلعی ساده، ایوان، مصالح خوب و بادوام بوده و در تزئین بناها از کاشی خشتی،هفت رنگ و مقرنس کاری استفاده شده.

میدان نقش جهان در اصفهان، مجموعه گنجعلی خان در کرمان، باغ فین کاشان، کاروانسرای شبلی در تبریز و کاروانسرای خان خوره در شیراز از بناهای سبک اصفهانی هستند.

 

 

1721 رتبه بندی این مطلب:
5.0
 

نوشتن یک نظر

در این فرم اطلاعات شما را ذخیره می‌کنیم تا بتوانیم نظرات شما را ثبت کنیم. برای مشاهده قوانین به صفحات حریم خصوصی و شرایط استفاده مراجعه کنید
افزودن نظر