پرسپکتیو و ارایه نقشه های معماری
پرسپکتیو و ارایه نقشه های معماری
نقشه های فاز یک اصولأ برای بیان ویژگی های پروژه، نمایش چگونگی ساختمان، نحوه ی تنظیم فضاها و تناسبات آن ها، کیفیت نماها و حجم ساختمان به کار می رود.در واقع از طریق ترسیمات از نقشه کیفیات و کارایی طرح به طور دقیق ارزیابی می شود. بنابراین نمایش و راندوی پلان ها و نماها و استفاده ی مناسب از رنگ، سایه و پرسپکتیو برای معرفی طرح، به ویژه به افراد غیر فنی، از اهمیت زیادی برخوردار است.
ترسیم خوب، ارایه ی دقیق و زیبای طرح و در صورت امکان ساخت ماکت علاوه بر این که در تصمیم گیری کارفرما مؤثر است، به طراح کمک می کند تا بتواند کمبود های احتمالی طرح خود را تشخیص دهد و به رفع آنها اقدام کند. از این جهت سرنوشت هر طرحی به نحوه ی ترسیم و نمایش آن بستگی تام پیدا می کند.
انواع تصویر:
تصویر سه نوع است: قائم، مایل ومرکزی.
مرکز تصویر:
نقاط مختلف جسم به یک نفطه ی مفروض به نام مرکز تصویر وصل می کنیم تا صفحه ی تصویر را قطع کند و تصویر مرکزی جسم بر روی صفحه ی تصویر به دست آید.
تصویر مایل:
از نقاط مختلف جسم خطوطی به موازات یک امتداد مفروض رسم می کنیم تا صفحه ی تصویر را قطع کند و تصویر مایل جسم در روی صفحه ی تصویر به دست آید.
تصویر قائم:
از نقاط مختلف جسم بر صفحه ی تصویر عمود می کنیم تا تصویر قائم جسم در روی صفحه ی تصویر به دست آید.
پرسپکتیو:
پرسپکتیو یعنی ترسیم اشیاء وساختمان ها آن طورکه دیده می شوند.
پرسپکتیو واقع نماترین تصاویر را از اجسام و ساختمان ها نشان می دهد و شیوه ی کار آمدی است که از آن برای نمایش و تجزیه و تحلیل اشیا یا ساختمان های اطراف خود استفاده می کنیم.
ما به طور روزمرّه اشیا و ساختمان های پیرامون خود را از جهات و زاوایای مختلف به صورت سه بعدی مشاهدات و تصورات خود به دیگران می توانیم پرسپکتیو اشیا و ساختمان ها را با تمام جزییات، رنگ و سایه روشن، ترسیم و معرفی نماییم.
عناصر اصلی در پرسپکتیو:
همانطور که در شکل مشاهده می کنید، هر نقطه از جسم با یک شعای نورانی (شعای دید) به چشم بیننده وصل می گردد. هر کدام از شعاع های دید، صفحه ی تصویر را نقطه ای قطع می کنند، که تصویر و یا پرسپکتیو نقطه ی واقعی است. خطوط، زاویا و سایه روشن های جسم، از دید بیننده، مانند خطوط و زاویای پرسپکتیو آن در روی صفحه ی تصویر هستند. در پرسپکتیو سایه در واقع مشابه سایه های جسم واقعی میباشد و با اصول ساده ای رسم می شود. برای کسب مهارت در ترسیم فقط کمی دقت و تمرین لازم است.
صفحه ی شفاف فرضی است که بر محور دید ناظر عمود است و تصویر نقاط جسم بر روی آن واقع می شوند.
خط افق:
خطی است افقی که از چشم ناظر عبور می کند. این خط به موازات خط زمینی ترسیم می شود.
مخروط ( میدان) دید و عناصر پرسپکتیو
ما جهان پیرامون خود را در محدوده ی مخروطی مشاهده می کنیم که در حول محور دید ما با زاویه 60 درجه شکل می گیرد. با حرکت چشم ها، امتداد محور دید و محدوده ی مخروط میدان دید ما هم تغییر جهت می یابد.
جسم ممکن است نسبت به صفحه ی تصویر در جهت های متفاوت قرار گیرد. زاویه ای که سطوح و یال های جسم با صفحه ی تصویر می سازد، مشخص می کند که کدام وجه از جسم در معرض دید ناظر قرار می گیرد.
پرسپکتیو ممکن است نقطه ای، دو نقطه ای و یا سه نقطه ای باشد.
اگر ما یک مکعب را عمود بر یکی از وجوه آن نگاه کنیم، یعنی اگر وجوه آن با صفحه ی تصویری موازی باشد، در این صورت، دو دسته از خطوط جسم با صفحه ی تصویر موازی خواهد بود و لذا نقطه ی گریز ندارند. این خطوط در پرسپکتیو نیز به صورت قائم و افقی رسم می شوند و آن دسته از خطوط که با محور دید ناظر موازی بوده و بر صفحه ی تصویر عمود هستند یک نقطه ی گریز دارند که بر نقطه ی دید ناظر در روی خط افق منطبق است.
میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر جهت اخذ دیپلم نقشه کشی (معماری) به صفحه دیپلم نقشه کشی مراجعه کنید.