محتوای نقشه ها
برای سیم کشی برق در هر ساختمان باید به نقشه های آن مراجعه کرد. نقشه ها از اجزای هر نقشه کامل برق شامل موارد زیر می باشد.
- علائم
- نقشه پلان ها
- نمودار تابلو ها
- نمودار های رایزر
- جزییات
- توضیحات
در طراحی و ترسیم نقشه ها توجه به مقررات ملی ساختمان ضروری است. به همین دلیل در ادامه به بند هایی از این مقررات اشاره می کنیم. رعایت این مقررات توسط طراح، ترسیم کننده و همچنین اجرا کننده الزامی است.
علائم
در نقشه ها، هر وسیله و یا عنصر برقی با یک نشانه یا علامت اختصاری نشان داده می شود. برای اینکه در خواندن نقشه ها تفسیر و تعبیر های متفاوتی نسبت به یک وسیله برقی وجود نداشته باشد باید کلیه علایم از یک استاندارد پیروی کنند تا به این ترتیب زبانی مشترک در بین ترسیم کنندگان و کسانی که نقشه هارا می خوانند وجود داشته باشد. به این منظور در رشته برق استانداردی توسط کمیته بین المللی الکترونیک تهیه شده است که همه علایم ترسیمی باید با آن استاندارد مطابقت داشته باشد. برای ترسیم مدار در نقشه ها از شمای فنی (تک خط) استفاده می کنند.
نقشه پلان ها
در نقشه های تاسیسات برقی می بایست به نقشه ای که به نام «پلان تجهیزات » می شناسیم توجه خاص داشت. چرا که در این پلان نحوه قرار گرفتن وسایل منزل به خوبی مشخص است. این امر در برق رسانی به آن ها بسیار مهم است. مثلا در محلی که احتمالا تخت خواب قرار دارد کلید مناسب و در محلی که تلویزیون قرار دارد پریز برق و پریز آنتن مناسب و ... قرار گیرد.
محل قرار گیری چراغ:
در اتاق ها روشنایی سقفی باید در وسط اتاق قرار گیرد. برای این منظور قطر های اتاق را در فضا های مفید (بدون احتساب کمد دیواری ) رسم می کنند و محل برخورد قطر ها وسط سقف را نشان می دهد این منطقه مناسب ترین محل برای نصب یک چراغ سقفی دراتاق است.
محل قرار گیری کلید:
درب اکثر اتاق ها به داخل باز می شود و باز شدن آن به روی یکی از دیوار ها ختم می شود. برهمین اساس در رسم محل قرار گرفتن کلید ها باید به گونه ای عمل کرد تا با باز شدن درب هیچ کلید برقی در ورودی اتاق، پشت در اتاق نماند.
توجه: در ترسیم نقشه نمی توان مسیر سیم کشی را از میان ستون های ساختمان عبور داد. همچنین نمیتوان کلید یا پریز و یا چراغ دیواری را بر روی آن نصب کرد.
در ضمن باید در تعیین روشنایی فضا های مختلف به شدت روشنایی مورد نیاز در آن فضا دقت کرد.
اتاق خواب:
در اتاق خواب می توان چراغ سقفی را با کلید تبدیل کنار تخت خواموش کرد. همچنین باید بتوان از کنار تخت خواب نیز با یک کلید، چراغ تزیینی دیواری بالای تخت را روشن کرد. همچنین می توان لامپ وسط اتاق را با یک پل روشن و خاموش کرد.
آشپزخانه:
آشپز خانه دارای چراغ سقفی و دیواری است که هر کدام با یک کلید یک پل کار می کند این چراغ می تواند لامپ فلور سنت و کم مصرف انتخاب شود. برای قوس آشپزخانه و زیر قفسه های کابینت نیز از چراغ های سقفی نوع توکار با لامپ هالوژن یا کم مصرف استفاده می شود. کلید در فضای آشپزخانه در بعضی از مواقع داخل و در بعضی از مواقع بیرون آن نصب می شوند علت این امر این است که گاهی در ورودی آشپز خانه ه�� محل مناسبی (دیوار) برای نصب کلید ها، موجود نمی باشد.
هال و پذیرایی:
روشنایی هال و پذیرایی با چراغ لوستر به همراه کلید دو پل اجرا می شود. از آن جایی که لوستر ها معمولا دو گروه لامپ دارند توسط کلید دو پل کنترل می شوند. در این فضا از چراغ مهتابی به صورت دیواری نیز استفاده می شود. اگر پذیرایی بزرگ و از دو بخش تشکیل شده باشد (L شکل) می توان برای هر بخش یک کلید دو پل با لوستر در نظر گرفت. نزدیک ترین محل نصب بعد از ورودی آپارتمان می توان محل یکی از کلید های دو پل باشد. در هال و پذیرایی با وجود لوستر به جهت وجود نور موضعی و افزایش زیبایی محیط علاوه بر روشنایی عمومی از چراغ تزیینی دیواری نیز استفاده می شود.
میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر جهت اخذ دیپلم نقشه کشی (معماری) به صفحه دیپلم نقشه کشی مراجعه کنید.