درس دوم از فصل 1 کتاب راهنمای عمومی گردشگری- قسمت دوم
- گردشگری ماجراجویانه: هدفش ایجاد هیجان برای افراده. عدهای برای این هدف دست به کارهای خطرناکی میزنن مثل شکار حیوانات وحشی، بالا رفتن از قله و صخره، شنا و قایقرانی در رودهای خروشان و... که اکثرشون حرفهای و علاقمند به محیط زیست هستن.
گردشگری تجاری و بازرگانی: برای شرکت در گردهماییها، کنفرانسها، نمایشگاهها، شوراها و بازددی از کارخانهها و... انجام میشه. معمولاً این سفرها هزینهاش به عهده یک شرکت تجاریه و پرسنلش رو به عنوان مامور به این سفرها میفرسته. پس هزینه این سفرها ارتباطی به وضع اقتصاد خانواده نداره.
گردشگری تفریحی: در این سفرها، مسافرین گردش و تفریح میکنن و سوغات میخرن، عکس میگیرن. کشورهای اسپانیا، ایتالیا، ترکیه، یونان و آمریکا از همه بیشتر گردشگر تفریحی دارن.
گردشگری نوستالژیک: خاطرات و تجارب ایام گذشته که به شدت روی فرد تاثیرگذار بوده و با وجودش پیوند خورده، فرد رو علاقمند به سفر مجدد به همچین سرزمینهایی میکنه. بیشتر برای تجدید خاطرات اون دوران صورت میگیره.
گردشگری بیابانی: برای اون دسته از افراده که علاقه به سفر به مناطق خشک و گرم دارن و با شتر یا ماشینهای سافاری ماسه نوردی میکنن و گاهی هم برای مطالعه خاک، موجودات زنده و آب و هوای کویرها انجام میشه.
در ایران دو صحرای بزرگ لوت و دشت کویر پتانسیل کافی برای جذب گردشگر رو داره ولی عملاً در این زمینه کار زیادی انجام نشده.
- گردشگری مناطق جنگی: در کشورهایی که جنگهایی صورت گرفته، برای بازدید از مناطق جنگی سابق و آثار مخرب جنگ انجام میشه. در ایران هم مناطق 8 سال جنگ ایران و عراق پذیرای همچین مسافرینی هست.
- گردشگری مجازی: حداکثر دو دهه از پیدایش این موضوع میگذره و همراه با امکانات صوتی و تصویری و اینترنت ایجاد شده. در کتاب ژول ورن، دیدار از دور دنیا در هشتاد روز امکان داشت و امروزه با یک کلیک انجام میشه. با استفاده از سایتها میتونیم کاخ موزه ها، اماکن باستانی، نمادهای تاریخی، پایگاههای دولتی و دوربین های شهری رو تماشا کرد و حتی با اونها عکس یادگاری گرفت.
- گردشگری فضا: سفر به فضا به عنوان گردشگر در سالهای اخیر رایج شده که یکی از آنها انوشه انصاری به عنوان اولین زن گردشگر دنیا مدتی رو در فضا گذروند. هرینهء این نوع سفر خیلی بالاست.
برای گردشگری انواع تقسیم بندیها صورت گرفته ولی در نهایت عامل مشترک تمامی انواع اینه که تعدادی انسان از محل اقامت خودشون ارج بشن و مدتی رو در محلی دیگه بگذرونن.
در هر محلی به تناسب منطقه 5 نوع گردشگری داریم:
1/ گردشگری داخلی که افراد فقط در منطقه خودشون سفر میکنن.
2/ گردشگری خارجی که افراد از مرزهای کشور خودشون خارج میشن.
3/ گردشگری درون مرزی که افراد در کشور خود سفر میکنن مثل سفر افراد تهرانی به شمال.
4/ گردشگری محلی که برای بازدید از جوامع محلی منطقه سکونت انجام میشه مثل بازدید افراد تهرانی از مناطق دیدنی داخل خود تهران.
5/ گردشگری ملی یعنی سفر ایرانیان ساکن خارج از کشور به ایران که در این حالت اونها در ایران گردشگر محسوب میشن.