0

طراحی معماری

چهارشنبه, 25 مرداد,1402
 

اشنایی با عرصه های مختلف واحد مسکونی

برای کارا بودن فعالیت های یک ساختمان لازم است . تمامی فضاهای آن ها بتوانند به صورت یک مجموعه واحد عمل نمانید. طراحی مسکن نیز از این امر مستثنی نبوده و قبل از مبادرت به کاری طراحی لازم است دسته بندی فضاها ویا به تعبیری دیگر عرصه بندی در ان مشخص شود . به تعدادی از فضاها و عملکرذهای سازگار که باهم وابستگی دارند و در بخش مشخصی از نقشه طرح و مکان یابی می شوند. عرصه می گونید .
قبل از انجام کار دسته بندی باید معیاری های صحیحی برای این کار مشخص شود تا قرار گیری فضاها هماهنگ و سازگار در یک دسته به درستی انجام گیرد و عرصه های ناسازگاراز هم دور شوند . به طور معمول این شاخص ها از بررسی و توجه به الگوهای فرهنگی . اقلیمی و اعتقادی به دست می ایند . از ان جایی که در هر نقطه از کشورمان مردمی با قومیت های مختلف و اداب گوناگون زندگی می کنند .بنابراین دارای شرایط اقتصادی فرهنگی و اجتماعی متفاوتی می باشند . البته دارای نقاط مشترکی چون مسایل اعتقادی و مذهبی نیز هستند . اما عینا تمامی فضاهای خانه ان ها مشابه یکدیگر نیستند و برای طراحی خانه هر خانواده باید به الگوی زیستی ان ها توجه شود . به بسا نزدیکی و ارتباط فضاها نامانوس باعث اختلال در عملکرد ان ها شده و موجبات نارضایتی استفاده کنندگان را فراهم اورد . یکی از ملاک های دسته بندی فضاها میزان عمومی یا خصوصی بودن ان هاست ممکن است در بعضی فرهنگ ها دسته بندی دیگری مانند تقسیم فضاها مورد استفاده در شب یا روز انجام شود . مثلا در بخش روز فضای پذیرایی غذاخوری عبوری و مرور هال پله ها و درب ورودی قرار گیرند و بخش شب اشپرخانه اتاق سرویس و اتاق های خواب را در بر می گیرد .

اما با توجه به اهمیت محرمیت ها در بحث خانه های مسکونی درایران از قدیم الایام تا کنون عرصه بندی با توجه به  میزان عمومی و خصوصی بودن فضاها در ترکیب با عملکردشان مقبولیت بیشتری در میان طراحان داشته است . در این عرصه بندی برای خانه مسکونی 5 عرصه در نظر گرفته می شود که در این بخش به بحث پیرامون هر یک از ان ها پرداخته می شود .

فضای نشیمن

دراین فضا علاوه بر دور جمع شدن اعضای خانوداه ممکن است پذیرایی از خوایشاوندان و دوستان نیز در ان اتفاق بیفتد . با توجه به فعالیت های ذکرشده در می یایبم که یکی از موارد مهم در طرح نشیمن اماده کرن شرایط لازم برای دور هم جمع شدن یک خانواده با بهترین کیفیت است .برایطرح کلی ان از فرم هایی مانند دایره مربع چند ظلعی یا مستطیل با عرض نزدیک به هم استفاده می شود . ابعاد و اندازهاین فضا با توجه به تعداد افراد خانواده و مبلمان مورد استفاده ان ها تعیین می گردد . به طورمعمولی امروزه نشیمن دارای مبل راحتی میز لوازم صوتی تصویری قفسه نگهداری اشیاء قفسه کتاب خانه میز یا قفسه ای برای نمایش عکس های یادگاری می باشد. نحوه قرار دادن مبلمان باید طوری باشد که تاکید بر گردهم بودن اعضای خانواده داشته باشد و محل نشیمن افراد یا مکان مبل ها به سوی تلویزیون یا منظره ای جالب پیش بینی می شود . از این رو طراحی داخل نشیمن به دلیل اهمیت این فضا بسیار مهم است . در زندگی سنتی معمولا از قالی و پشتی برای مبلمان فضا استفاده می کنیم و اندازه فضا بر این اساس تعیین خواهد شد .

آشپزخانه

اشپزخانه از جمله فضاهایی است که مشخصاتان در زمان های گوناگون با پیشرفت تاسیسات و وسایل داخل ان بیسارتغییرکرده است . امروزه ما دارای فضایی کلیدی و مهم هستیم که کدبانوی خانه مدت زیادی را برای اماده کردن بخشی از احتیاجات خانواده در ان سپری می کند . این فضا به دلیل کاربرد ان باید طوری طراحی شود که با نیشمن پذیرایی غذاخوری و وردی دسترسی راحتی باشد .

 عناصر اصلی اشپز خانه

  • سینک ظرف شویی
  • یخچال
  • اجاق گاز

عرصه زندگی خصوصی

این بخش ارام ترین و خصوصی ترین بخش خنه است . به صورت مستقل وجدا از عرصه پذیرایی طراحی می شود . در عین نزدیکی و ارتباط با نشیمن نباید فعالیت های عرصه عمومی ارامش این عرصه را مختل نماید . در این عرصه اتاق خواب والدین فرزندان و اتاق مطالعه قرار می گیرد. در فضای اتاق خواب ها فعالیت هایی چون استراحت کردن . تعویض لباس مطالعه و احیانا کار انجام می شود. این عرصه باید در قسمت ساکت خانه قرار بگیرد به حمام ها و سرویس ها دسترسی و نزدیکی داشته باشد . ابعاد و اندازه اتاق خواب ها باتوجه به تعداد افراد استفاده کننده و وسایل و مبلمان داخل اتاق ها تعیین می شود. وسایلی چون تخت خواب اینه کمد لباس میز و صندلی مطالعه قفسه کتاب مبل راحتی قفسه نگداری اشیاء در اتاق خواب ممکن است وجود داشته باشد. درز خصوص ابعاد و نحوه قرار گیری وسایل در این فضا در بخش مربوطه مفصل بحث خواهد شد.

اتاق خواب والدین

باوجود این که اتاق خواب ها (به جز اتاق مهمان ) دریک عرصه هستند. اما اتاق خواب والدین باید از استقلال نسبی از سایراتاق ها برخوردار باشد.

بام خانه

بام خانه سرانجام حجم خانه است. اهمیت این بخش به حدی است که اصطلاحا به ان نمای پنجم می گونید.

پام تواند به فرم های گوناگونی نظیربام صاف شیب دار گنبدی قوسی شکل انحنا دار و غیره باشد وجزئیات ان نیزبه صورت های یک پوش یا دو پوش کدر یا شفاف باشد. انواع بام بر اساس اقلیم های مختلف متفاوت است .مثلا در مناطق شمال ایران به دلیل بارندگی زیاد بام های شیب دار استفاده میشود و در مناطق گرم و خشک ایران سقف هی گنبدی و قوسی شکل ساخته می شده است.

 

705 رتبه بندی این مطلب:
بدون رتبه
برای دادن نظر لطفا وارد شوید و یا ثبت نام کنید