سقف چیست و چه خوصیاتی دارد؟
دیوارها می توانند هر فضایی را محصور نمایند، اما سقف، هر فضایی را امن می نماید. سقفها به فضا آسایش می بخشند، و آنها را در برابر هجوم عوامل طبیعی مانند آفتاب و برف و باران حفظ می نمایند. به کمک سقفها، همانطور که در یک قفسه کتابخانه دیده می شود، می توانیم ساختمان را به طبقات متعدد تقسیم کنیم. در حقیقت دیوارها، محیط اطراف خود را جهت افقی تقسیم می کنند و سقفها، محیط را در جهت قائم تقسیم می نمایند.
خصوصیات یک سقف مناسب چیست؟
اولین خصوصیتی که از یک سقف انتظار داریم، مقاومت و پایداری آن در برابر نیروی وزن خود و وزن بارهایی است که باید تحمل کند.
بار برف از عمده نیروهایست که سقف باید در برابر آن مقاومت کند.
مقاومت در برابر آب و هوا، از دیگر ویژگیهای سقف مناسب است. سقف باید بوسیله مصالح عایق، مانع از عبور رطوبت به داخل فضا بشود.
دوام قطعات و اجزای مختلف تشکیل دهنده سقف در برابر فرسودگی، مقاومت در برابر حرارت و سرما و مقاومت در برابر اصوات خارجی و همینطورآتش سوزی، از عمده خصوصیات یک سقف خوب می باشند.
باتوجه به مطالب بالا، بررسی دقیق در مورد انتخاب مصالح و شیوه بکار گیری درست آنها با توجه به کاربری ساختمان، از جمله عوامل مهم انتخاب نوع سقف می باشد.
خصوصیات سقف در ساختمانهایی با دیوارهای باربر:
در ساختمان های بنایی، سقف، بار خود را مستقیما به دیوارها منتقل می نماید. به همین دلیل در محل تکیه گاه، اتصال کافی بایستی بین سقف و دیوارها برقرار گردد. باید بدانیم که سقفهای طاق ضربی همانند یک صفحه یکپارچه و همگن نیستند، سقف طاق ضربی از تعدادی اعضاء بابر و یک سری اعضاء پر کنند تشکیل شده است.
سقف طاقی ضربی:
ساده ترین سقف های افقی که در آنها از تیر آهن بعنوان اعضاء بابر و از آجر بعنوان پر کننده استفاده می شود، سقف های طاق ضربی هستند که در کشور ما نیز بسیار رایج می باشند. در زیر مصالح مورد مصرف در آنها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
تیرآهن:
در ساخت طاق های ضربی ازتیرآهن معمولی استفاده می شود. هنگام استفاده از تیرآهن باید مراتب زیر را در نظر داشته باشید:
الف: تیرها باید کاملا سالم و بدون عیب و تغییرشکل باشند.
ب: حتی الامکان از قطعات فولادی یکپارچه باید استفاده شود و از وصل نمودن قطعات کوتاه به یکدیگر خودداری شود.
ج: قطعات فولادی نباید مدت زیادی در فضای آزاد باقی مانده باشند.
د: رنگ ضد زنگ باید روی سطوح خشک و تمیز و عاری از زنگ زدگی زده شود. در تیرهای طاق ضربی ارجح است بعد از قرار دادن آنها در محل مورد نظر، رنگ کاری شوند.
ه: در هنگام جا به جا نمودن قطعات فولادی باید ایمنی کارگران و خود قطعه مورد نظر، رعایت شود.
ملات و دوغاب: همان طور که اطلاع دارید این ملات دارای چند خاصیت عمده زیر است:
الف: دارای چسبندگی مناسبی به ��صالح است.
ب: دارای سرعت خود گیری نسبتا بالایی است.
ج: ملات های گچی پس از خودگیری، مقدار کمی منبسط می گیردند و همین امر موجب چسبندگی بیشتر بین آجرها می شود.
د: ارزان قیمت است و ساخت آن احتیاج به زمان زیادی ندارد.
ملات گچ و خاک از مخلوط گچ و خاک به نسبتهای حجمی مساوی با اضافه نمودن آب به دست می آید. قبل از تهیه ملات، باید گچ و خاک را به مقدار مساوی مخلوط کرد و سپس مخلوط را به تدریج به آب اضافه نموده و هم زد تا ملات مورد نظر ساخته شود. ملاتی که شروع به گرفتن نموده باشد، نباید به کار رود، خرد کردن و آغب زدن چنین ملاتی به منظور به کار بردن مجدد، جایز نمی باشد. به همین دلیل و با توجه به سرعت خودگیری این ملات، آن را به مقدار کم به دفعات تهیه می نمایند.
دوغاب گچ نیز جهت استحکام بیشتر سقف مورد مصرف دارد که به نسبت وزنی تقریبی 3 گچ و 2 آب تهیه می گردد.
مراحل ساخت طلاق ضربی:
برای ساخت طاق ضربی کارها را می توان به مراحل جداگانه ای تقسیم نمود که به ترتیب زیر:
- آماده نمودن تیرآهن ها
- تیر ریزی
- نصب میل مهار
- ضد زنگ نمودن قطعات فولادی
- طاق زنی
- دوغاب ریزی
- آماده کردن روی سقف
آماده نمودن تیرآهن ها:
تیرآهن های سالم و بدون تاب خوردگی و پوسیدگی را در ابعاد موردنظر می بریم. در این مرحله باید به خاطر داشته باشیم که تیرآهن ها نباید برای مدت زیادی در فضای باز انبار شوند.
تیر ریزی:
قرار گرفتن سر تیرآهن ها مستقیما بر روی دیوارهای آجری مجاز نمی باشد و حتما باید یک زیر سری بتنی در سرتاسر دیوار، در ترازیکه تیرآهن ها واقع می شوند. بصورت یک کلاف بتنی سرتاسری پیش بینی گردد. این عمل به خاطر آن است که اگر سر تیرآهن مستقیما روی دیوار آجری قرارگیرد، چون عرض با تیرآهن نسبتا کم بوده و فشارهای وارده به یک نقطه اثر می کند، لذا آجر زیر آهن در اثر نیروی زیاد خواهد شکست و باعث خرد شدن سایر آجرها و دیوار خواهد شد.
میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر جهت اخذ دیپلم نقشه کشی (معماری) به صفحه دیپلم نقشه کشی مراجعه کنید.