در این درس با مصوبات قانونی گردشگری آشنا میشیم.
در سال 1382 سازمانهای میراث فرهنگی کشور و ایرانگردی و جهانگردی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جدا شده و با ادغام اونها در هم سازمان میراث فرهنگی و گردشگری زیر نظر رییس جمهور تشکیل شد.
یک شرکت دولتی با عنوان شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی وظایف اجرایی سازمان میراث فرهنگی رو به عهده داره.
شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری به ریاست رییس جمهور یا معاون اولش تشکیل میشه. اعضای این شورا عبارتند از رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، وزرای امور خارجه، مسکن و شهرسازی، راه و ترابری کشور، فرهنگ و ارشاد اسلامی، علوم، تحقیقات و فناوری، امور اقتصادی و دارایی و اموزش و پرورش. همچنین روسای سازمانهای مدیریت و برنامه ریزی کشور، صدا و سیما، حفاظت محیط زیست و چهار نفر کارشناس خبره با پیشنهاد رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و حکم رییس جمهور.
رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دبیر شورای عالی است.
کلیه وزارتخانهها، سازمانها، نهادها، شرکتها و موسسات دولتی و شهرداریها در حدود وظایف قانونیشون موظف به اجرای مصوبات این شورای عالی هستن.
وظایف و اختیارات شورای عالی میراث فرهنگی:
1/ تصویب سیاستها، خط مشی ها و برنامه های کلان امور میراث فرهنگی و گردشگری
2/ جلب حمایت بخشهای دولتی و غیردولتی و بخش تعاون و خصوصی
3/ آماده کردن زمینهی سرمایهگذاری بخش غیردولتی و افزایش سهم آن در امور مرب��ط به میراث فرهنگی و گردشگری
4/ کلیهی وظایف قانونی که قبلاً به عهدهی شورای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و شورای عالی ایرانگردی و جهانگردی بوده.
این شورا بر اساس جایگاه هر کشور روش صدور روادید برای اتباع اون کشور رو تعیین و به وزارت امور خارجه ابلاغ میکنه. این روشها عبارتند از:
- لغو روادید
- اجازه ورود با پروانه گذر مرزی
- صدور روادید در مرزهای ورودی
- صدور روادید در سفارتخانه های ایران در خارج از کشور
ایکائو ICAO (International Civil aviation Organization)
سازمان بینالمللی هواپیمایی غیرنظامی یک نهاد تخصی سازمان ملل متحده. بیش از 90 کشور از جمله ایران عضو این سازمان هستن. ایکائو قوانین حمل و نقل هوایی رو در جهان تدوین میکنه.
ایکائو بر اساس کنوانسیون شیکاگو ایجاد شده. مقر دائمی اون در مونترال است. شورای ایکائو شامل نمایندگان 33 کشوره که هر سه سال یک بار انتخاب میشن و نهاد اصلی تصمیمات این سازمانه.
یاتا IATA (International Air Transport Assocoation)
انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی سازمانیه که با عضویت شرکتهای هواپیمایی بعد از جنگ جهانی دوم در سال 1945 در شهر هاوانا به وجود اومده تا به حل مشکلات و مسایل حمل و نقل هوایی بپردازه.
این انجمن جایگزین اتحادیه ترافیک هوایی شد که بعد از جنگ جهانی اول در سال 1919 در شهر لاهه برای حمل و نقل منظم تاسیس شده بود.
در یاتا بیش از 110 شرکت هوایی عضون یاتا انجمنی بین المللی، غیرسیاسی با امکان عضویت دلخواهه و در اموری مثل استاندارد کردن قیمتها، بلیت، بارنامه و غیره فعالیت داره.
اهداف یاتا:
1/ توسعه و ترغیب حمل و نقل هوایی ایمن، مرتب و اقتصادی به نفع مردم دنیا و تشویق بازرگانی هوایی.
2/ ایجاد وسیله و امکان همکاری بین شرکتهای هوایی
3/ همکاری با ایکائو و دیگر سازمانهای مرتبط بین المللی.
اعضای یاتا شرکتهای هواپیمایی هستند که پروازهای منظم برنامه ای خارجی دارن و دولتشون عضو یاتاست. اعضا به دو دسته فعال و غیرفعال تقسیم میشن. هر دو دسته در جلسات یاتا شرکت میکنن ولی فقط اعضای فعال حق رای دارن.
یاتا در کمیته های مختلفی تقسیم کار انجام داده.
کمیته مالی کارهای حسابداری و تسویه حساب بین شرکتهای هوایی و تبادلات ارزی رو به عهده داره.
کمیته فنی همکاری شرکتهای هوایی در زمینه عملیاتی و فنی رو به عهده داره.
کمیته حقوقی در ارتباط با قوانین هوایی و مسئولیتها و تعهدات شرکتهای هوایی در قبال هم و مسافرین فعالیت میکنه.
کمیته ترافیک مشغول تسهیل امور بازرگانی شرکتهای هواییه، منجمله استاندارد کردن فرمها و رویهها. خیلی از دولتها مذاکرات و قراردادهای بین المللی مربوط به نرخ رو به یاتا واگذار میکنن.
کمیته پزشکی شامل مشاورین و متخصصین پزشکیه و در مورد سلامت و ایمنی کارکنان پرواز و مسافرین کار میکنه. این کمیته کانال ارتباطی بین شرکتهای هوایی و سازمان بهداشت جهانیه.